perjantai 25. elokuuta 2017

Ennakkotiedote


TEATTERITYÖRYHMÄ HORMIHAIKARA SUKELTAA MEREN ALALOKEROON

Runonäytelmä Meren Alalokero saa ensi-iltansa 29.9.2017 Superteatterin uusissa tiloissa Sammonkatu 8. Esityksessä kaksi luonnontutkijaa vaihtaa itselleen kidukset ja lähtee tiiraamaan vedenalaisten elämää. Tutkijat pääsevät tonkimaan taustoja Uutisturskan lööppien takaa ja salakuuntelemaan alamaailman takinkääntötemppuja. Henkilöhaastatteluun yhytetään muun muassa kauneussalonkia pitävä Muikku ja Lamppukauppias meren pohjalta. Kenen nimi kirjoitetaan korallipuutarhan vieraskirjaan ja mitä on kaiken lopussa?

Idea vedenalaisen näytelmän tekemiseen lähti liikkeelle luontodokumentteja katsellessa. Jokainen varmaan tietää ne hetket, kun tahtoisi pysäyttää kuvan ja zoomata johonkin ohjelmassa vain vilahtavaan kummajaiseen, tai kun jää miettimään, että mitähän tuonkin körmyniskan ja liuhuttelijan päässä oikein liikkuu. Näytelmän hahmot syntyivät vesieläjien elintapoja tutkimalla. Monet vedenalaisen maailman tavat ja rutiinit toivat käsikirjoittaja Tuija Laineen mieleen ihmisten puuhat. Ajatus lähti leikkimään ja niin syntyi tämä naivistisotteinen kuvaus veden elämästä.

Hormihaikaran esityksissä yhdistyvät runotekstit, visuaalisuus ja mm. nukketeatterin ainekset. Kaikki esityksen elementit: käsikirjoitus, lavastus, puvustus ja musiikki ovat pohjamutia myöten työryhmän valmistamia. Lavastuksesta ja nukkejen rakentamisesta päävastuussa ollut Nestori Hellgren on antanut tutuille esineille uuden elämän vesikasvina tai kalana: pesäpalloräpylät syntyivät kampeloiksi ja varaston perältä löytynyt rikkinäinen balalaikka oli heti ilmiselvä rausku.

Hyppää mukaan ja kuvittele itse loput. Runonäytelmä tarjoaa katseltavaa ja ajateltavaa kaikenikäisille. Esitys sopii myös lapsille, mutta yleisöön toivotaan ihmisiä ikään katsomatta. Esitys on rakennettu niin, että se avautuisi ja koskettaisi mahdollisimman laajaikäistä kohderyhmää. ”Tämä on näytelmä ihmisiä varten.”, sanoo työryhmä.

Teatterityöryhmä Hormihaikaran ytimen muodostaa pariskunta Tuija Laine ja Nestori Hellgren, jotka projektikohtaisesti kutsuvat mukaan lisää luovia pölyttäjiä. Meren Alalokero on Hormihaikaran kolmas näytelmä, jota tekemään on kutsuttu Mari Kanervaniemi. Alusta asti oli selvää, että tavoitteena on visuaalinen ja runsas juttu, joka vaatii mukaan ihmisen, jolla on kokemusta runojen ja musiikin kanssa toimimisesta.

Työryhmä haluaa yhdistellä monia ilmaisumuotoja sen mukaan mitä kulloinenkin teos ehdottaa. Inspiraatiota haetaan monipuolisesti monilta eri taiteenaloilta. Työskentelyn aikana tehdään muun muassa paljon taidenäyttelyvierailuja eri puolille Suomea ja usein arki alkaa kietoutua käsiteltävän teeman ympärille synnyttäen uusia ja taas uusia pyörteitä. Meren Alalokero on ollut noin vuoden kestävä ideahauduttamo ja rönsyilevä prosessi. Työskentelyn helmiä ja täkyjä voi seurailla työryhmän blogissa ja instagramissa.

Työryhmä on saanut apurahan Lahden kaupungilta.

Lisätietoja: hormihaikara @ gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti